• Geen categorieën

Shiitake

Shiitake

De Shiitake paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals; eik, beuk, kastanje en walnoot. Deze paddenstoelen hebben korte stelen en bruine hoedjes. Het oppervlak van de hoed is meestal licht gevlokt. In het Oosten werd de Shiitake gezien als een delicatesse, maar werd het ook gebruikt als medicijn.

Verse en gedroogde Shiitake worden in Oost- Azië op veel manieren gebruikt in de keuken. In de Chinese keuken worden ze vaak gebakken bij in vegetarische gerechten. In Japan worden ze vaak gebruikt in soep, vegetarische gerechten of in gestoomde maaltijden. In Thailand worden ze zowel gefrituurd als gestoomd geserveerd. De smaak en geur zijn bovendien erg lekker van deze paddenstoel.

Oorspronkelijk komt Shiitake uit Japan en China. Shiitake heeft een wereldwijde industrie. De paddenstoel wordt gekweekt op lokale boerderijen in westerse landen maar ook in ruime mate geïmporteerd uit China, Japan en Korea.

De Shiitake paddenstoel kan in de koelkast bewaard worden, bij een temperatuur tussen de 0-3°C. In de originele verpakking is de paddenstoel een week houdbaar.

Roerbak recept: groene bonen en Shiitake paddenstoelen
Ingrediënten:
– 1/2 pond groene bonen

– 2 theelepels olie

– 1/2 ui

– 6 gram verse champignons

– 1 teentje knoflook

– 1 theelepel fijngeraspte verse gember

– 1 eetlepel oestersaus + 2 eetlepels water

 

Bereiding:
Vul de wok met ongeveer 1 kop water. Breng de wok aan de kook en voeg de groene bonen toe. Laat het gedurende 4-5 minuten stomen. Giet de bonen af en veeg de wok droog. Voeg de uien en champignons toe en roerbak nog 3 minuten. Zet het vuur middelhoog, voeg de gekookte groene bonen, gember en de knoflook toe en roerbak nog eens 30 seconden. Roer de oestersaus en 2 eetlepels water er doorheen. Laat de ingrediënten koken voor 1 minuut.