• Geen categorieën

Pied Bleu

De Pied blue paddenstoel staat bekend als de paarse ridderzwam. Deze eetbare paddenstoel word veelal gevonden in de bossen. In Nederland wordt de Pied Blue het hele jaar door geteeld, op zakken met stro en water. Bij het eten van deze paddenstoel is wel enige voorzichtigheid geboden. De paddenstoel dient eerst gekookt te worden.

De Pied Blue kan niet rauw gegeten worden. Deze paddenstoel is wel lekker in combinatie met wildgerechten of een paddenstoelen mix. De kleur van de paddenstoel kan variëren, van lila tot paars-/ roze. De kieuwen van de paddenstoel zitten op de korte dikke stam. Rijpere exemplaren hebben een donkerdere kleur en een plattere dop dan jongere exemplaren. Daarentegen hebben jonge exemplaren een hoed die boller is dan de rijpere exemplaren.

Pied Blue komt oorspronkelijk uit Europa. In Frankrijk groeit de Pied Blue vooral in het wild. In Engeland en Nederland wordt deze paddenstoel voornamelijk gekweekt.

 

U kunt de Pied Blue paddenstoelen schoonmaken met een droge doek. De paddenstoel is houdbaar voor ongeveer 5 dagen in de koelkast bij een temperatuur van 0 tot 3 °C.

Paddenstoel op toast
Ingrediënten:

– 150-200 gram paddenstoelen
– 1 eetlepel olijfolie

– klontje boter, plus wat extra voor de toast
– 1 klein teentje fijngehakte knoflook

– zout en versgemalen peper
– scheutje room
– dik plak zuurdesembrood of meergranenbrood

 

Bereiding:

Reinig en snijd de paddenstoelen. Laat de kleine paddenstoelen heel maar, snij elke paddenstoel die groter is dan een walnoot in plakjes of stukjes. Verhit de olijfolie en boter in een koeken. Voeg vervolgens de knoflook toe en laat de ingrediënten voor een minuut zweten zonder te kleuren. Voeg de champignons toe en de kruiden. Roer regelmatig tot de champignons zacht zijn, alle vloeistof is verdampt en de paddenstoelen beginnen te kleuren. Voeg de room toe aan de paddenstoelen. Proef en voeg meer kruiden naar smaak toe. Leg de paddenstoelen op een geroosterd broodje en eet het gerecht gelijk op.