• Geen categorieën

Nameko

nameko

De Nameko, ook wel de Bundelzwam genoemd, is een bruinige paddenstoel dat vaak gebruikt wordt als een ingrediënt voor verschillende soorten soep. De Nameko is een ronde bruin/oranje paddenstoel en groeit aan bomen. De smaak van deze paddenstoel is een noot achtig en wordt naast soepen ook vaak gebruikt voor roerbak gerechten.

Nameko paddenstoelen zijn wilde paddenstoelen en groeien op dode stammen of plaatjes van beuken. In sommige landen zijn deze paddenstoelen verkrijgbaar in een bakje zodat ze thuis gekweekt kunnen worden. De lange stengels van de Nameko paddenstoel kunnen niet gegeten worden. Ze dienen dan ook vers geconsumeerd te worden om niet hun originele smaak te verliezen. Het voordeel van Nameko’s is dat ze een laag vet, cholesterol en proteïne gehalte hebben.

De Nameko paddenstoel komt oorspronkelijk uit Japan. Tegenwoordig worden deze paddenstoelen ook in Nederland en België gekweekt. Deze paddenstoel is verkrijgbaar van oktober tot februari.

U kunt de paddenstoel bewaren in de koelkast, bij een temperatuur van 0-3°C. De paddenstoel is niet lang houdbaar. U wordt dan ook aangeraden om ze meteen te gebruiken na aankoop

Gemarineerde Japanse Paddenstoelen
Ingrediënten:
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 pakken Nameko paddenstoelen
– 2 eetlepels rijstazijn
– 1 eetlepel dashi sojasaus
– 1 rode chili peper
– 2 eetlepels gehakte Mitsuba
– 1 eetlepel gehakte groene shiso

 

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg dan de paddenstoelen toe.Roerbak de paddenstoelen tot ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en voeg de rijstazijn, sojasaus, chili peper, Mitsuba en shiso toe en roer de ingrediënten om. Als de champignons zijn afgekoeld plaatst u ze in de koelkast.  Laat de champignons afkoelen tot u klaar bent het gerecht op te dienen. De gemarineerde champignons kunnen worden geserveerd met noedels, pasta, of los.