• Geen categorieën

Morilles

Morels

De Morilles paddenstoel is een eetbare paddenstoel. Deze aparte paddenstoelen hebben honingraat achtige hoeden. Het is een sponsachtige hoed, die lijkt op een honingraat. Het bovenste deel van de paddenstoel bestaat uit een netwerk van ribben en is pits.

Voordat u de Morilles kunt eten, dienen ze eerst op hoog vuur gekookt te worden. De paddenstoel kan niet rauw gegeten worden vanwege het gif dat deze paddenstoel bevat. De Morilles hebben een kruidige smaak en zijn lekker in combinatie met wildgerechten of ragout. Er wordt elk jaar door duizenden mensen op Morilles gejaagd omdat ze goed smaken, maar ook omdat dit leuk gevonden wordt.

Oorspronkelijk komen Morilles uit Europa. Morilles zijn maar 6 maanden per jaar vers verkrijgbaar. In de overige maanden kunt u ze wel gedroogd verkrijgen.

Vanwege de korte houdbaarheidsdatum, is het aan te raden de paddenstoelen onmiddellijk te bereiden. Indien u besluit de paddenstoelen te bewaren, dient u dit te in de koelkast te doen bij een temperatuur tussen de 0-3°C

Crème van asperges soep met Morilles
Ingrediënten:
– 8 groene asperges
– 6 witte asperges
– 1 sjalot
– 3 1/2 ons verse morilles of 1/2 ons gedroogde degenen
– 3 1/2 ons ongezouten boter
– 1/2 glas slagroom
– cayenne

 

Bereiding:
Reinig de asperges en kook ze ongeveer 5 tot 10 minuten in gezout water. Bewaar dit water. Snij de uiteinden van de asperges en leg ze opzij. Was de Morilles zorgvuldig en snij ze in vieren. Verhit de helft van de boter in een steelpan. Voeg tweederde van de gehakte sjalot toe en kleur deze in de boter. Voeg daarna de asperges en 1/2 glas van hun bewaarde kookvocht toe. Voeg de room toe en reduceer het snel in 2 minuten. Zeef de gemaakte soep door een fijne zeef. Verhit de asperges puntjes en warm de asperges soep op. Doe de Morilles, de rest van de gehakte sjalot en de resterende 3/4 g boter in een steelpan en bak deze tot ze gaar zijn. Serveer de soep samen met de Morilles en asperges puntjes.