• Geen categorieën

Chanterelle / Girollen

chanterels

De Chanterelle staat bekend als de Girol en behoort tot de schimmel soorten. De Chantelle is oranje of geel van kleur. Daarnaast bezitten ze een vlezige textuur en groeien ze in trechtervorm. Onder de hoed van de Chanterelle zitten kieuwen, die helemaal naar onder leiden. De Chanterelle paddenstoelen hebben een fruitige geur en een peperige smaak.

Chanterelle groeien in groepen in mossige bossen. Maar ze worden ook vaak gevonden in bossen, bij bergen of in het gras. Tijdens het koken heeft de Chanterelle een peperige smaak en zijn ze lekker in combinatie met wildgerechten of in sauzen. Deze paddenstoel is moeilijk om schoon te maken. Ze zitten vaak vol met insecten, bladeren, dennennaalden en dergelijke.

De Chanterelle paddenstoelen groeien in loof- en naaldbossen en op arme en zure humus gronden. In Nederland wordt de Chanterelle niet vaak gevonden. Daarentegen is de paddenstoel in andere delen van Europa wel op grote schaal te vinden.

De Chanterelle paddenstoelen dienen op de dag van de aankoop geconsumeerd te worden. Een Chanterelle paddenstoel kan gedroogd worden in de koelkast. Op deze manier zijn de paddenstoelen 5 tot 7 dagen houdbaar.

Wilde paddenstoelen Risotto

Ingrediënten:
– 9 1/2 eetlepels boter
– 1 1/2 pond wilde Chanterellen
– 7 kopjes zout arme kippenbouillon
– 1 eetlepel extra vergine olijfolie
– 3/4 kop fijn gesneden prei
– 1 1/4 kopjes Arborio rijst (8 tot 9gram)
– 1/4 kop droge witte wijn
– 1/4 kop droge witte vermouth

 

Bereiding:
Smelt 2 eetlepels boter. Voeg ¼ van de paddenstoelen toe en bak dit 3 tot 4 minuten. Herhaal dit proces met 6 eetlepels boter en de resterende champignons.
Laat 7 kopjes kippen bouillon sudderen. Smelt de resterende 1½ eetlepels boter met olijfolie. Voeg de prei toe en bak dit 4 tot 5 minuten. Voeg de rijst toe en verhoog het vuur. Roer alles tot de randen van de rijst doorschijnend worden. Voeg dan de witte wijn en vermouth toe en roer tot het vocht is geabsorbeerd. Voeg 3/4 kop warme kippenbouillon toe en roer tot bijna alle bouillon is geabsorbeerd. Roer de gebakken champignons er doorheen en blijf de bouillon toevoegen met ¾ koppen tot alle bouillon is geabsorbeerd en de rijst zacht en romig is.