• Geen categorieën

Boletus

ceps - boletus

De Boletus is onderdeel van een paddenstoelen geslacht, dat bestaat uit meer dan 100 soorten. Het paddenstoelen geslacht Boletus werd oorspronkelijk ruim gedefinieerd en beschreven met alle schimmel, door Elias Magnus Fries in 1821. Sommige paddenstoelen die in oudere boeken als het bijbehorende geslacht van de Boletus werden gezien, zijn tegenwoordig ondergebracht in afzonderlijke geslachten.

De hoed van de Boletus is gebogen en heeft een diameter variërend van 7 tot 11 cm. Wanneer de paddenstoel gedroogd is, is de hoed enigszins fluweelachtig. De kleur variëert van donker tot licht bruin. De stengel is 8-11 centimeter lang en vrij dik. De steel is geel van kleur met rode puntjes. Een gekookte Boletus paddenstoel is eetbaar en heeft tevens een milde smaak.

De Boletus is een wilde paddenstoel en groeit in diverse bossen in Frankrijk en Italië. De paddenstoel is in eerder genoemde landen, verkrijgbaar gedurende de zomer en de herfst.

Het word aangeraden de Boletus meteen na aankoop te gebruiken. De paddenstoel is daarentegen ook kortstondig houdbaar in de koelkast, bij een temperatuur van 0 to 3ºC

Porcini in roomsaus met Pasta
Ingrediënten:
– 1 klont boter
– 1 tot 2 sjalotten, in blokjes gesneden
– 1 tot 2 teentjes fijngehakte knoflook

– 1 grote koning boletus
– Droge vermouth
– Room
– 1 pond pasta
– Parmezaanse kaas
– Fijngehakte peterselie

 

Bereiding:
Snipper een paar sjalotten en bak deze in de boter. Hak een of twee teentjes knoflook en voeg deze toe. Hak een Porcino of een paar knoppen, bak deze en roer dit af en toe om. Blus dit af met een scheutje vermouth, zet het vuur middel laag. Roer de slagroom naar smaak toe. Giet de pasta bij de ingrediënten en serveer het geheel. Giet de Porcino  roomsaus over de pasta, bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en een snufje gehakte peterselie.